Waveboards

StreetSurfing Waveboards!


Wil jij ook waveboarden? Hier vind je het grootste assortiment Waveboards, wieltjes, tassen, helmen en andere accessoires voor je waveboard. Alle waveboards op deze shop zijn van het officiële merk StreetSurfing en van uitstekende kwaliteit.

Wat is waveboarden?

Waveboarden is skaten, surfen en snowboarden in één! Door een natuurlijke vloeiende lichaamsbeweging krijgt het waveboard vaart. Het is net alsof je aan het snowboarden of surfen bent, maar dan op straat. Je drijft het waveboard dus met je eigen lichaamsbeweging aan zonder dat je voeten de grond raken. Je hoeft niet meer af te zetten zoals bij een gewoon skateboard. StreetSurfing waveboards hebben slechts twee wieltjes die allebei 360 graden kunnen draaien. Dit in combinatie met de afzonderlijk roterende deckplates, maken de waveboards van StreetSurfing zeer wendbaar.

Leer waveboarden als een pro!

Op SinQel.com leren wij jou waveboarden! De meeste waveboarders hebben het geleerd in een half uurtje. Skate, ski, surf of snowboard je weleens, dan zul je het al snel kunnen. Ook als je een evenwichtssport beoefent zoals turnen of atletiek dan zul je niet veel moeite hebben om te leren waveboarden.

Volg een aantal stappen op en je leert binnen de kortste keren waveboarden als een pro.

Eerst de afzet:

1. Zet de voorste voet op het midden van de voorste deckplate. Je andere voet staat op de grond met de punt van je schoen naar het waveboard gericht. Je gewicht staat op je achterste voet.

2. Kantel het waveboard, zodat het board rechtop staat staat. Verdeel je gewicht een klein beetje naar je voorste voet.

3. Zet met je achterste voet af zodat je een beetje vaart maakt. Tijdens de afzet verplaats je je gewicht naar je voorste voet.

4. Plaats je achterste voet op het midden van de achterste deckplate. Verdeel nu je gewicht over beide
voeten.

Oefen eerst een paar keer de afzet, zodat het opstappen steeds makkelijker gaat. Ga eerst rechtdoor en oefen daarna pas verder met de swing.

Een paar tips bij de afzet:

- Zet je voeten altijd (dwars) in het midden van de deckplate, zodat je gewicht boven de wieltjes komt. Hierdoor sta je stabiel. Sta je te ver naar voren of te veel op de zijkant dan klapt het deck om.

- Belast je tenen en hakken even zwaar. Je lichaamsgewicht staat zo op het midden van je voet.

- Bij het afzetten duwt je achterste been naar voren. Zet rustig af, je hoeft niet hard te gaan.

- Na de afzet verplaatst je gewicht van je voorste voet naar beide voeten. Probeer een beetje ‘licht’ op je waveboard te staan, dus niet met je volle gewicht op één been.

- Heb je moeite met de afzet? Begin dan bij iets waar je aan vast kan houden zoals een hek of paal en duw je daaraan af.


Nu je de afzet goed beheerst komt het leuke gedeelte: de swing.

5. Zodra je met beide benen op je waveboard staat maak je een draaibeweging heen en weer vanuit je heupen. Het is de bedoeling dat het waveboard een soort ‘S’ maakt. Beweeg je heupen en schouders van links naar rechts.

Een paar tips bij de swing:

- Gebruik niet alleen je achterste been. Veel waveboarders bewegen alleen hun achterste voet heen en weer.

- De beweging komt vanuit je heupen. Door je schouders heen en weer te draaien, gaan je heupen én je benen vanzelf mee. Een handige truc: spreidt je armen en roteer deze samen met je bovenlichaam van links naar rechts. Vergeet niet je buikspieren aan te spannen anders gaat de energie van je bovenlichaam niet naar je voeten.

- Kijk vooruit. Als je naar je voeten kijkt, buig je vanzelf voorover en raak je uit balans.

- Je kunt de beweging perfectioneren door je voeten in tegengestelde richting van elkaar te bewegen. Hierdoor kun je meer snelheid maken.

Blijf oefenen tot je de afzet en de swing beheerst. Het gevoel voor de swing komt vanzelf en je zult merken dat je het ‘ineens’ doorhebt. Succes!

 

Sturen met een waveboard

Sturen met een waveboard is heel eenvoudig. Draai je voorste voet (deck) naar de kant waar je op wilt en draai je achterste voet (deck) de tegenovergestelde kant op.

Door deze tegenovergestelde voetbeweging maakt het voorste wiel een boog met het achterste wiel. Hierdoor kun je zeer scherpe bochten draaien, maar ook grote bochten. Bij het maken van bochten met hoge snelheid, kun je gebruik maken van de zwaartekracht door een beetje te gaan hangen naar de
kant waar je op wilt. Het is net als surfen en snowboarden, maar dan op straat!

 

Remmen met een waveboard

Hoe kun je remmen met een waveboard?

Remmen gaat heel simpel met een waveboard. Duw met je tenen beiden voeten (decks) naar de grond en stap van het waveboard af. Dat is alles! Maar... omdat er ook leukere manieren zijn om te remmen hebben we die voor je uitgezocht:

Jump Off

Stap tijdens het waveboarden van je waveboard af. Loop wel wat passen door om niet te vallen. Het waveboard zal vanzelf stoppen doordat het omkantelt.

Wheelie Stop

Door op je achterste wiel te rijden en de deckplate op de grond te duwen rem je snel af.

Spin Stop

Kom aanrijden met je waveboard en draai een scherpe bocht. Blijf doordraaien tot je stil staat. Deze manier is niet aan te raden bij hoge snelheid.

Walk over Stop

Rijdt met je waveboard en maak een scherpe haakse bocht (voorkant van je lijf draait naar buiten), kantel de deckplates op de grond door je tenen naar voren te duwen. Het waveboard staat ineens stil, stap af en loop nonchalant verder.

Crash Stop

Dit is een manier van remmen of tot stilstand komen, waarbij je jezelf voorzichtig tegen een grote paal of ander groot object laat rijden; bijvoorbeeld tegen een lantaarnpaal of een muur. Doe dit niet met hoge snelheid, het heet niet voor niets de crash stop.

 

Veiligheid

Het wordt aanbevolen om een helm, elleboog-, knie- en polsbescherming te gebruiken op een waveboard. Het kan voorkomen dat beginners meerdere keren op hun ellebogen, knieën, polsen, of zelfs een enkele keer op hun hoofd vallen. Deze voorzorgsmaatregelen verkleinen de kans op blessures, alsook klein tot ernstige letsel die zou kunnen voorkomen bij de uitvoering van gevorderde manoeuvres

 

Alle informatie over waveboards!

Je wilt meer weten over waveboards? We hebben alle informatie over waveboards voor gepresenteerd.

 

Wat is een waveboard?

Een Waveboard combineert surfen, skateboarden en snowboarden. Het waveboard is vergelijkbaar met een skateboard, echter kenmerkt het waveboard zich door het gebruik van een specifiek wielensysteem, ook wel caster genoemd. Het board verplaatst zich op twee afzonderlijke roterende platen (decks), elk met één wiel in een caster. Zodoende zijn de wielen in staat om 360° te roteren. De platen zijn met behulp van een roterende stang, de torsiebar, aan elkaar verbonden, waardoor de platen rond de X-as kunnen draaien. Door de voeten in een S-vorm te bewegen, komt het waveboard in beweging.

 

Oorsprong van het waveboard

Het waveboard komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea en is rond 2002 op de markt gebracht onder de naam ESS board. Na enige tijd heeft StreetSurfing de rechten verworven en het casterboard rond 2004 geintroduceerd en verder ontwikkeld tot wat nu kennen als het waveboard.

Omdat de bedenkers weleens het surfen wilde beleven op straat hebben ze zwenkwielen (casters) onder een skateboard gezet. Doordat de wielen 360 ° kunnen draaien is het board zeer wendbaar. Een waveboard bestaat uit twee decks met ieder een wiel en caster. Deze decks zijn met elkaar verbonden door een torsiebar, waardoor beide decks afzonderlijk van elkaar kunnen draaien (torderen). De combinatie van casters, afzonderlijk draaiende decks en torsiebar maakt het waveboard uniek en maakt de surfachtige beweging op het board mogelijk.

 

Andere namen voor het waveboard

Er zijn diverse andere termen en benamingen voor het waveboard. We zetten ze voor je op een rijtje:

Caster board: vernoemt naar de casters die onder het board zitten.

Wiggle board: vanwege de ‘wiggle’ (wiebelende) beweging die je maakt op het board.

Ripstik: dit is vernoemt naar het merk op de markt gebracht door Razor. Soms gebruikt men ook de term Ripstick, maar dat is een verkeerde spelling van de merknaam.

Ess board: komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea. Wordt zo genoemd vanwege de S-vorm die het board maakt tijdens het rijden.

J-board: deze term wordt in sommige landen gebruikt.

Vigor board: de naam refereert aan de Engelse term ‘vigorous’, wat staat voor ‘krachtig’. Een slechte gekozen naam, want waveboarden kost helemaal niet veel kracht.

X-board: Ook wel ex-board.

StreetSurf board: vernoemt naar de fabrikant en originele ontwerper van het waveboard. Het eerste model dat StreetSurfing op de markt bracht heette ‘The Wave’, wat de naam waveboard verklaart. Inmiddels is de term waveboard zo populair geworden, dat net zoveel gesproken wordt over waveboarden als over street surfen.

 

Waveboard

De oorzaak dat er zoveel termen zijn voor praktisch hetzelfde product, is dat verschillende fabrikanten hun eigen handelsmerk willen promoten. Toch zijn ze er wel onderlinge technische verschillen in de producten. Het ene merk heeft een andere techniek in de casters of in de torsiebar en ook de gebruikte materialen verschillen. De kwaliteit kan van merk tot merk enorm varieren. Van alle waveboards die we getest hebben zijn er twee merken waar we positief over waren: Ripstik en StreetSurfing. In Nederland  en Belgie is StreetSurfing hét waveboard bij uitstek. StreetSurfing Benelux heeft het waveboard naar Nederland gehaald en promoot het StreetSurfing waveboard al enige jaren.

 

StreetSurfing

StreetSurfing LLC is de fabrikant uit de Verenigde Staten en verantwoordelijk voor de introductie van het oorspronkelijke casterboard (voorloper waveboard). Sinds de oprichting in 2005 zijn er wereldwijd al meer dan 1 miljoen StreetSurfing waveboards verkocht. StreetSurfing is patenthouder.

Er zijn door StreetSurfing in de loop der tijd diverse modellen op de markt gebracht:

The Wave:

Het eerste en originele model.

The Ripple:

Dit is het jongeren broertje van The Wave geschikt voor kids vanaf 3 jaar tot 6 jaar.

The Stealth:

Speciaal bedoeld voor professionele waveboarders. Meer griptape, betere wielen en kogellagers. Uitermate geschikt voor het betere stunt- en springwerk.

The Wave LX (Light eXtreme):

Het nieuwste board van StreetSurfing heeft een vernieuwd design, lichtere materialen en bredere deckplates.

 

Trucs

Met een waveboard kun je tal van trucs uithalen. Van een grab tot een wheelie, oefen deze trucs op je waveboard en je kunt binnen de kortste tijd waveboarden als een pro. Hier zijn een aantal waveboard trucs op alfabetische volgorde:

Fliptrick:

Tijdens een ollie het waveboard om zijn as laten draaien. Er zijn verschillende varianten zoals een kickflip, heelflip, 360º-flip en varial kickflip.

Grab:

Met je handen je waveboard vastpakken en zo door de lucht vliegen. Grabben doe je meestal tijdens een sprong.

Grinden:

Met een deel van je waveboard over een rand of buis heen glijden heet ‘grinden’. Dit wordt vaak ook wel ‘sliden’ genoemd. Met de nose van je board sliden is een ‘noseslide’, met het midden is het een ‘boardslide’ en met de tail een ‘tailside’.

Jackknife Turn:

Deze truc kan in het begin wat moeilijk zijn, maar als je ‘m beheerst is het heel leuk. Kom aanrijden en zet je gewicht op de nose (voorkant) van het waveboard zodat de tail (achterkant) los komt van de grond. Draai het waveboard 180 graden om. Verplaats je gewicht nog een keer, maar nu naar je andere voet en zorg dat de nose omhoog komt. Draai weer 180 graden. Je bent nu 360 graden rond en hebt een Jackknife Turn gemaakt.

Kick Flip:

De Kick Flip is een combinatie van een ollie en een spin van het waveboard. Maak een ollie. Zodra het voorste deck omhoog komt ‘kick’ (trap) je met je voorste voet de rand van het voorste deck. Het waveboard draait (spint) nu om z’n as. Landt weer met beide voeten op het waveboard. 

Ollie:

Spring door middel van ‘poppen’ met je achterste voet zodat de nose (voorkant) omhoog komt. Duw nu met je voorste voet naar voren, zodat de tail (achterkant) ook omhoog komt. Trek wel beide benen in. Gebruik de ollie om over objecten heen te springen.

Over Turn:

Aparte manier om op te stappen. Zet beide voeten op de grond en leg je waveboard omgekeerd op je voeten. Spring op en landt met je voeten op de deckplates.

Smash:

Leg het waveboard op de grond met de deckplates naar je toe gericht. Kom schuin van achteren aanlopen en spring met beide benen tegelijk op het waveboard. Rij relaxed verder.

Transfer:

Hier heb je twee waveboards voor nodig. Kom aanrijden naast een ander waveboard en spring met beide voeten over op het andere waveboard.

Two Foot Start:

Opstappen met twee voeten tegelijk. Zet beide voeten tegen de decks als het waveboard op de grond ligt. Spring in één beweging op met het waveboard onder je voeten en rij verder.

Wheelie:

Een wheelie is op het achterste wiel rijden met je waveboard. Zet je voet op de ‘lip’ van de achterste deckplate en leun tijdens het rijden iets naar achteren zodat de nose omhoog komt en je op je achterste wiel rijdt. Je voorste voet blijft op de voorste deckplate, maar je volledige gewicht komt op je achterste been.

Een wheelie wordt ook wel een manual genoemd. Je kan ook met een ollie landen in een wheelie, meestal gedaan op een object, zoals een manual pad.

Een manual of wheelie op het voorste wielt kan ook, dit heet een nose manual of een Tail Welly.

Een vette truc is de side manual (zijwaartse manual), waarbij je een wheelie maakt en de nose 90 graden draait tijdens het rijden. Het waveboard blijft rechtdoor rollen, terwijl het lijkt alsof je board de andere kant opdraait.

Wheelie start:

Vanuit stilstand een wheely maken en zo verder rijden. Stap vanuit stilstand op de tail (achterkant) van je waveboard zodat de nose (voorkant) omhoog komt. Beweeg naar voren. Zodra je beide wielen de grond raken kun je waveboarden als gebruikelijk.


Bekijk snel alle Waveboards op deze pagina!

U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x